Ara Bakalım

18 Nisan 2012 Çarşamba

13 Uğurlu mudur? Uğursuz mudur? Hayır Yani Bİlelim de Ona Göre Davranalım .... DİYORSANIZ ! Buraya Alalım Sizi =)

                                            

Kendimi bildiğimden beri bir uğursuz 13 'tür gidiyor. Hayır o bişey değil 13 Aralık doğumlu olmamda benim aklımı kurcalamıyor değil ... Acaba ben uğursuz bir insan mıyım , yoksa bütün kötülüklerin sebebi ben miyim ??? Demiyorum tabi :) Aksine çok özel güzel bir burcum (YAY) ve doğum tarihim olduğuna inanırım . 
Birde 13.Cuma vardır . Es kaza bir Cuma ayın 13'üne gelse amaaannnnn değme gitsin . Özellikle twitter'da ortalık yıkılıyor bunun geyiğiyle .
geçen pazar kahvaltı yaparken okuduğum bir gazetede THY 13 Nolu Koltuklar İçin Radikal Kararlar Aldı başlıklı yazı dikkatimi çekti . Haberi okudukça bir yaşıma daha girdim . Belki birçoğunuz biliyordur ama ben o dakikaya kadar bir çok otelde "13" no lu oda olmadığını , Avrupa seferleri yapan ulaşım araçlarının çoğunda "13" no lu koltuk bulunmadığını o dakika öğrendim ! Sonra başladım araştırmaya . Nedir ne değildir ? Aslı var mıdır? Yoksa hurafe midir diye ...Ve bakın neler öğrendim ;


 13 Sayısı Korkusu veya bilimsel adıyla ´triskaidekafobi´ dir. Triskaidekafobi Yunanca’da “üç ve on, fobi” sözcüklerinden oluşuyor. Sözcüğe yazılı kaynaklarda ilk kez 1911 yılında, I. H. Coriat’ın “Abnormal Psychology” adlı yapıtında rastlandı. 
Her yılın en az bir ayının 13’üncü günü cumaya denk geliyor.Paraskevidekatriafobi, 13’üncü cumalardan korkmaya verilen addır. 

13 fobisinin kaynağı olarak birçok olay gösteriliyor. 

> Hz. İsa’nın bir cuma günü çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu; İsa ve 12 Havari. Sonraları 13 sayısını çağrıştıran bu sayının içinde geçtiği herşey lanetli, kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlandı. 





> İbraniler’e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin “mavet” (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan “m” olmasıydı. Hammurabi kanunları listesinde 13 sayısı atlanmıştı. İskandinav mitolojisinde, İskandinav tanrılarının en kötülerinden olan Loki, Valhalla’daki oniki kişilik bir şölene davetsiz olarak gitmişti. 13’üncü kişi olarak gittiğinde, gözyaşı tanrısı olarak da anılan, adının anlamı “Muzaffer” olan, yakışıklı ve adil Baldr’ın ölümüneyol açtığından, bu sayı uğursuz olarak anılmaktaydı. 13 Ekim 1307 Cuma günü, Fransa Kralı Philippe ile Papa Clemens’in işbirliği sonucu Tapınak Şövalyeleri’nin çoğu tutuklanıp idam edilmişti. 




> Tarihte ünlü adlardan kimileri de bu fobiye sahipti. Henry Ford ayın 13’ünde çalışmazdı. Franklin Delano Roosevelt 13 kişilik bir grupla aynı masada yemek yemezdi. Napolyon, Mark Twain ve Richard Wagner de bu fobiye sahip öteki ünlü kişilerdir. 



> İskandinav mitolojisinde, İskandinav tanrılarının en kötülerinden olan Loki, Valhalla’daki oniki kişilik bir şölene davetsiz olarak gitmişti. 13’üncü kişi olarak gittiğinde, gözyaşı tanrısı olarak da anılan, adının anlamı “Muzaffer” olan, yakışıklı ve adil Baldr’ın ölümüne yol açtığından, bu sayı uğursuz olarak anılmaktaydı.




> 13 Ekim 1307 Cuma günü, Fransa Kralı Philippe ile Papa Clemens’in işbirliği sonucu Tapınak Şövalyeleri’nin çoğu tutuklanıp idam edilmişti.



> 13 sayısının uğursuzluğuna duyulan inancın kökeninde bir yıl içinde ayın 13 kez dolunay olarak gözükmesinin yattığını söyleyenler de vardır.



> Ünlü katiller Jack the Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy ve Albert de Salvo’nun adları 13 harften oluşur



> Birçok otel müşterisi 13 numaralı odada kalmayı reddeder; bu nedenle kimi otellerde oda numaraları 12, 12A, 14 olarak devam eder. Yemek sırasında masada 13 kişinin olması büyük uğursuzluk olarak görülür. Ayın 13’üne rastlayan cuma gününde kişiler yolculuk yapmaktan, anlaşma imzalamaktan kaçınırlar. Kimi ülkelerde gökdelenlerin asansörleri 13’üncü katta durmaz. Agatha Christie’nin “Thirteen at Dinner” adlı romanında da sayı uğursuz olarak geçmektedir.  



> Aslında 13 sayısı tüm toplumlarda uğursuz değil. Örneğin, Meksika’da, Keltik ve Germen toplumlarında bu sayı genelin tam tersine önemli, kutsal ve şans getiren bir sayı olarak düşünülüyordu.• 

> Ancak Müslümanların 13 sayısının uğursuzluğuna inanmaları çok yersizdir. Hatta 13 müslümanlar için uğurlu bile sayılabilir…



 > Hz. Muhammed 571 senesinde doğmuştur. 5+7+1=13



> İstanbul 29 Mayıs 1453 Salı günü Türkler tarafından fethedilmiştir. 1453 tarihinin rakamlarının toplamı (1 + 4 + 5 + 3 =13) “on üç” eder.



> Selahattin Eyyubi Haçlı seferlerinin on üçüncüsünde, onları kesin bir yenilgiye uğratmıştır…




İşte durum böyle ... 

Yani ben hala 13'ümü çok seviyorum ... Sizde bu sayıdan vazgeçmeyin derim :)


1 yorum: